Letni deser: Owoce zapiekane z brązowym cukrem i rumem
Doskonały letni smak zapiekanych owoców! Sprawdź przepis
Szukasz pomysłów na soczyste i pełne sezonowych owoców desery? Przychodzimy z przepisem na zapiekane owoce z brązowym cukrem i rumem! Wystarczą dojrzałe owoce, odrobina rumu i cukru brązowego!
Składniki
- brzoskwinie – 2 sztuki
- śliwki – 4 sztuki
- maliny/truskawki – 300 g
- cukier brązowy – 4 łyżki
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- starta skórka z cytryny – 1 łyżeczka
- rum – 3 łyżki
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 200 °C . Wymieszaj w misce cukier, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj i dodaj ekstrakt waniliowy, cynamon i rum. Połącz ze sobą wszystkie składniki mieszając.
Ułóż na blaszce owoce i posyp powstałą masą cukrową. Piecz około 20 minut.
Tak przygotowany deser można podawać z lodami lub bitą śmietaną!
Zobacz też: Tiramisu – przepis na włoski deser