Krem pomidorowy z mascarpone  - Piekniejsze.pl

Krem pomidorowy z mascarpone 

Przepis na zupę krem z pomidorów i mascarpone!

Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie różnorodnych i sycących zup, które rozgrzewają w chłodniejsze dni. Jedną z nich jest zupa krem z pomidorów i mascarpone! Jest to smaczne, kremowe danie, a w dodatku łatwe w przygotowaniu!

Zobacz też: Zupa krem z buraków

Zupa krem z pomidorów i mascarpone

Składniki

  • pomidory – 400 g
  • mascarpone – 200 g
  • cebula – 1 szt
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – ½ łyżeczki
  • pieprz – do smaku
  • zioła(oregano, bazylia) – do dekoracji

Przygotowanie

Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Przesmaż je przez 2 minuty. Do garnka dodaj świeże, pokrojone na kawałki pomidory. Dodaj cukier, sól i pieprz. Gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut, często mieszając. Po zagęszczeniu się kremu, zmniejsz ogień i dodaj mascarpone. Wymieszaj i poczekaj, aż się całkowicie rozpuści. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.

Nalej zupę do misek i udekoruj ziołami.

Smacznego!

Zobacz też: Zupa krem z dyni – przepis na jesienny przysmak