Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na rosół

Rosół jest najpopularniejszą zupą w Polsce, a do tego świetnie sprawdza się jako baza do innych potraw. Można z niego wykonać inne zupy, risotto, kaszotto czy też dodać do sosów mięsnych lub warzywnych. Klasyczny rosół to przede wszystkim połączenie długo gotowanego mięsa z warzywami. Jak wykonać ten typowo niedzielny obiad w wersji wegetariańskiej, aby zachwycił wszystkich domowników, nawet tych którzy kochają klasyczną zupę na bazie mięsa?
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne mielone?
Wegetariański rosół
Aby rosół bez dodatku mięsa był aromatyczny, potrzebna jest duża ilość warzyw, sos sojowy, przyprawy, olej oraz grzyby. Przygotowanie takiej głębokiej w smaku zupy jest bardzo proste, jedynie potrzebna jest cierpliwość.
Składniki:
- marchewka x3
- cebula x2
- por
- garść suszonych grzybów
- sos sojowy
- liść laurowy
- lubczyk
- pół główki kapusty włoskiej
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- olej
- seler
- pietruszka (korzeń)
- pietruszka (natka)
Zobacz też: Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a’la schabowy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal, aby była czarna – dzięki temu zupa zyska nie tylko głębokiego smaku, ale także złotego koloru. Włóż składniki do garnka, zalej je 3 litrami wody, a następnie wrzuć garść suszonych grzybów, liść laurowy, lubczyk suszony bądź świeży zwinięty nitką, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki oleju. Pamiętaj, że olej jest ważnym składnikiem, gdyż to właśnie on jest nośnikiem smaku. Całość gotuj pod przykryciem około 2 godziny. Po tym czasie dopraw zupę pieprzem, solą oraz sosem sojowy według uznania. Ugotuj makaron nitki i podawaj z nim gorącą zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.