Kimchi – prosty przepis

Kimchi to kiszone warzywa, które są jedną z najbardziej znanych koreańskich przystawek. Podawane jest praktycznie do każdego posiłku. Jak wykonać ją samodzielnie w domu? Sprawdź najlepszy przepis na kimchi.
Zobacz też:
Chleb upieczony w domu. Najlepszy przepis
Kimchi – przepis
Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 2 łyżki soli morskiej,
- 3 litry wody,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki mąki ryżowej,
- 1 łyżka cukru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka startego korzenia imbiru,
- 4-5 łyżek płatków chili,
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1 średniej wielkości marchewka,
- 1/4 białej rzepy,
- 1 cebulka dymka.
Zobacz też:
Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis
Przygotowanie:
Kapustę pekińską tniemy na ćwiartki i pozbywamy się z niej białych końcówek. Następnie każdą ćwiartkę tniemy w kosteczkę. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody, w której rozpuszczamy sól morską. Następnie wrzucamy do niej poszatkowaną kapustę i zostawiamy na około 60 minut.
W międzyczasie do garnka wlewamy szklankę wody i 2 łyżki mąki. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy cukier i gotujemy kolejną minutę. Całość zdejmujemy z ognia i czekamy, aż się ostudzi.
Zobacz też:
Tiramisu – przepis na włoski deser
Do ostudzonej wody z mąką i cukrem wsypujemy posiekany imbir, czosnek, sos sojowy i płatki chili. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie dodajemy marchewkę, cebulkę dymkę i rzepę. Ponownie dokładnie mieszamy.
Kapustę odsączamy bardzo dokładnie od solanki. Następnie dokładnie łączymy ją z pastą z warzyw. Kimchi jest już gotowe. Teraz należy przełożyć je do słoików na 48 godzin, aby rozpoczął się proces fermentacji. Po tym czasie gotową kimchi trzymamy w lodówce.