Jesienne menu. To kochają jeść prawdziwe jesieniary!
Wraz ze zmianą pory roku, zmieniamy nasze menu. W szczególności tą zmianę widać w okresie jesienno-zimowym, kiedy to więcej czasu spędzamy w domu mając możliwość przygotowania nieco bardziej kreatywnych i czasochłonnych potraw! Jesień to również czas, w którym warto skorzystać w swoim menu z bogactwa sezonowych warzyw i owoców.
Zobacz też: Przepis na pyszne ciasteczka dyniowe z żurawiną!
Co uwielbiamy jeść w okresie jesiennym? Top 6 dań
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane są smacznym i sycącym daniem, które doskonale pasuje do jesiennej kuchni. Świetnie komponują się z sosem śmietanowym lub jabłkowym.
Zupa dyniowa z grzankami
Zupa dyniowa to klasyczna potrawa jesieni, pełna ciepłych przypraw i aromatu. Nie zapomnij przygotować chrupiących grzanek – bez nich to nie to samo!
Kasza jaglana z pieczonymi warzywami
Kasza jaglana jest zdrową alternatywą dla ryżu lub makaronu. Jesienią podawaj z pieczonymi, jesiennymi warzywami takimi jak: marchew, cebula i papryka.
Pieczony kurczak z kremowym sosem grzybowym
Kto nie lubi pieczonego kurczaka? A z sosem grzybowym, który dodaje mu jesiennej nuty to prawdziwa poezja!
Sałatka z jarmużem, granatem i orzechami
Świetna alternatywna dla bezmięsnego obiadu! Jarmuż to warzywo, które jest dostępne jesienią. Połączony z granatem i orzechami stanowi smaczną sałatkę.
Jabłecznik z cynamonem
Prawdziwy deserowy must have w okresie jesiennym, to jabłecznik z cynamonem.
Co więcej, to właśnie w tym okresie wiele osób odczuwa zwiększony apetyt. Dzieje się tak z powodu chłodniejszej pogody. Wraz ze spadkiem temperatury organizm ludzki potrzebuje więcej energii do utrzymania odpowiedniej temperatury ciała, dlatego częściej myślimy o jedzeniu. Drugim powodem jest przytulna i komfortowa atmosfera panująca w naszych domach. To właśnie w okresie jesienno-zimowym korzystamy z aury sprzyjającej jedzeniu i delektowaniu się ulubionymi potrawami.
Zobacz też: Trzy pomysły na aromatyczne jesienne herbaty!