Jak zrobić jajka w koszulkach? Z tym przepisem wyjdą Ci idealne jajka poche!
Przepis na idealna jajka poche!

Jajka poche to jajka gotowane bez skorupki w wodzie. Mają one delikatne białko i płynne żółtko. Dziś przychodzimy z prostym przepisem na ich przygotowanie!
Zobacz też: Francuskie śniadanie. Tosty Croque Madame!
Przepis na jajka poche
Składniki
- jajka
- woda
- sól
- ocet
Przygotowanie
Zagotuj w rondlu wodę. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj 1-2 łyżki octu. Wbij jajko do małej miseczki (nie uszkodź żółtka). Z pomocą łyżeczki stwórz w wodzie lekki wir. Delikatnie wlej jajko z miseczki do środka wiru w wodzie. Gotuj jajko przez około 3 minuty.
Aby nie uszkodzić jajka użyj łyżki cedzakowej.
Jajko poche podawaj na grzankach lub sałatkach. Świetnie pasuje z awokado!
Smacznego!
Zobacz też: Domowy bowl z łososiem w sosie sezamowym