Jak zrobić jajka w koszulkach? Z tym przepisem wyjdą Ci idealne jajka poche! - Piekniejsze.pl

Jak zrobić jajka w koszulkach? Z tym przepisem wyjdą Ci idealne jajka poche!

Przepis na idealna jajka poche!

Jajka poche to jajka gotowane bez skorupki w wodzie. Mają one delikatne białko i płynne żółtko. Dziś przychodzimy z prostym przepisem na ich przygotowanie!

Zobacz też: Francuskie śniadanie. Tosty Croque Madame!

Przepis na jajka poche

Składniki

  • jajka
  • woda 
  • sól
  • ocet

Przygotowanie

Zagotuj w rondlu wodę. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj 1-2 łyżki octu. Wbij jajko do małej miseczki (nie uszkodź żółtka). Z pomocą łyżeczki stwórz w wodzie lekki wir. Delikatnie wlej jajko z miseczki do środka wiru w wodzie. Gotuj jajko przez około 3 minuty. 

Aby nie uszkodzić jajka użyj łyżki cedzakowej. 

Jajko poche podawaj na grzankach lub sałatkach. Świetnie pasuje z awokado! 

Smacznego!

Zobacz też: Domowy bowl z łososiem w sosie sezamowym

Na czasie

Brak danych.