Jak zrobić francuski ratatouille?
Ratatouille (inaczej ratatuj) to danie pochodzące z Nicei. W jego skład wchodzą przede wszystkim warzywa takie, jak: cukinia, bakłażan, papryka, cebula oraz pomidor. Jak je przygotować? Oto prosty przepis!
Zobacz też: Obłędna soupe à l’oignon! Francuska zupa cebulowa
Jak zrobić francuski ratatouille?
Składniki
- cebula – 1 duża
- czosnek – 2 ząbki
- bakłażan – 1 szt
- cukinia – 2 szt
- kolorowe papryki – 2 szt
- pomidory – 4 szt
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- suszony tymianek – 1 łyżeczka
- suszone oregano – 1 łyżeczka
- sól i pieprz – do smaku
- świeża natka pietruszki – do posypania
Przygotowanie
Obierz cebulę i czosnek i pokrój je w drobną kostkę. Bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory pokrój na niewielkie kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj na małym ogniu cebulę i czosnek do uzyskania złocistego koloru. Po chwili dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj składniki ze sobą. Dopraw tymiankiem, oregano oraz solą i pieprzem.
Duś składniki na średnim ogniu przez około pół godziny. Warzywa będą gotowe, gdy zmiękną. Po tym czasie posyp je świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na pyszne włoskie bruschetta