Jak zrobić francuski ratatouille? - Piekniejsze.pl

Jak zrobić francuski ratatouille?

Przepis na francuski ratatouille.

Ratatouille (inaczej ratatuj) to danie pochodzące z Nicei. W jego skład wchodzą przede wszystkim warzywa takie, jak: cukinia, bakłażan, papryka, cebula oraz pomidor. Jak je przygotować? Oto prosty przepis!

Zobacz też: Obłędna soupe à l’oignon! Francuska zupa cebulowa

Jak zrobić francuski ratatouille?

Składniki

  • cebula – 1 duża
  • czosnek – 2 ząbki
  • bakłażan – 1 szt
  • cukinia – 2 szt
  • kolorowe papryki – 2 szt
  • pomidory – 4 szt
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • suszone oregano – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz – do smaku
  • świeża natka pietruszki – do posypania

Przygotowanie

Obierz cebulę i czosnek i pokrój je w drobną kostkę. Bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory pokrój na niewielkie kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj na małym ogniu cebulę i czosnek do uzyskania złocistego koloru. Po chwili dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj składniki ze sobą. Dopraw tymiankiem, oregano oraz solą i pieprzem. 

Duś składniki na średnim ogniu przez około pół godziny. Warzywa będą gotowe, gdy zmiękną. Po tym czasie posyp je świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na pyszne włoskie bruschetta