Gorąca czekolada z cynamonem i pomarańczą. Jest obłędna! - Piekniejsze.pl

Gorąca czekolada z cynamonem i pomarańczą. Jest obłędna!

Przepis na gorącą czekoladę z cynamonem i pomarańczą.

Nadeszły zimne, choć klimatyczne, bo przedświąteczne wieczory! Jeśli szukasz słodkich urozmaiceń kulinarnych, które świetnie pasują do tej wyjątkowej aury przychodzimy z pomocą! Oto przepis na pyszną, aromatyczną gorącą czekoladę z cynamonem i pomarańczą!

Zobacz też: Przepis na świąteczny napar. Idealny na zimowe wieczory

Gorąca czekolada z cynamonem i pomarańczą

Składniki na 2 porcje

  • 500 ml mleka 
  • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • Skórka z jednej pomarańczy 
  • Sok z 1/2 pomarańczy
  • Szczypta soli 
  • Bita śmietana i starta czekolada (do dekoracji – opcjonalnie)

Przygotowanie

W rondelku podgrzej mleko. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Podgrzewaj całość przez około 5 minut. 

Jeśli dodałaś laskę cynamonu wyjmij ją. Dodaj posiekaną czekoladę oraz kakao. Wymieszaj. 

Gdy czekolada i kakao całkowicie się rozpuszczą dodaj cukier trzcinowy oraz sok z pomarańczy. Wymieszaj. Dodaj szczyptę soli i ponownie wymieszaj. 

Podawaj w kubkach z dodatkiem bitej śmietany, startej czekolady oraz szczypty cynamonu. 

Smacznego!

Zobacz też: Brokułowa zupa krem z pieczonym łososiem