Gorąca czekolada z cynamonem i pomarańczą. Jest obłędna!
Nadeszły zimne, choć klimatyczne, bo przedświąteczne wieczory! Jeśli szukasz słodkich urozmaiceń kulinarnych, które świetnie pasują do tej wyjątkowej aury przychodzimy z pomocą! Oto przepis na pyszną, aromatyczną gorącą czekoladę z cynamonem i pomarańczą!
Zobacz też: Przepis na świąteczny napar. Idealny na zimowe wieczory
Gorąca czekolada z cynamonem i pomarańczą
Składniki na 2 porcje
- 500 ml mleka
- 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- Skórka z jednej pomarańczy
- Sok z 1/2 pomarańczy
- Szczypta soli
- Bita śmietana i starta czekolada (do dekoracji – opcjonalnie)
Przygotowanie
W rondelku podgrzej mleko. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Podgrzewaj całość przez około 5 minut.
Jeśli dodałaś laskę cynamonu wyjmij ją. Dodaj posiekaną czekoladę oraz kakao. Wymieszaj.
Gdy czekolada i kakao całkowicie się rozpuszczą dodaj cukier trzcinowy oraz sok z pomarańczy. Wymieszaj. Dodaj szczyptę soli i ponownie wymieszaj.
Podawaj w kubkach z dodatkiem bitej śmietany, startej czekolady oraz szczypty cynamonu.
Smacznego!
Zobacz też: Brokułowa zupa krem z pieczonym łososiem