Domowy popcorn z karmelem - Piekniejsze.pl

Domowy popcorn z karmelem

Przepis na popcorn z karmelem!

Przed Tobą wieczór filmowy? A może masz zachciankę na słodko-słoną przekąskę? Wypróbuj więc przepis na domowy popcorn w polewie karmelowej!

Zobacz też: Filmy feministyczne, które powinna obejrzeć każda kobieta!

Przepis na domowy popcorn z karmelem

Składniki 

  • ziarna kukurydzy – 200 g
  • cukier – 150 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • olej – 3 łyżki 
  • sól – szczypta

Przygotowanie

Do garnka wlej olej i po podgrzaniu wrzuć ziarna kukurydzy. Przykryj garnek pokrywką i ustaw na średnią moc palnika. Od czasu do czasu potrząsaj garnkiem, tak by kukurydza nie przywarła do spodu i się nie przypaliła. Po ustaniu pęknięć ziaren przesyp je do miski i posyp solą. Na patelnię dodaj cukier, cukier waniliowy oraz 2 łyżki wody. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać przesyp na patelnię popcorn i delikatnie wymieszaj. Gdy dostatecznie pokryje się karmelem zdejmij z ogarnia i przesyp na papier, by ostygł.

Smacznego!

Zobacz też: Francuska przekąska. Pieczony camembert z orzechami i konfiturą porzeczkową