Pyszne orzotto z pieczarkami i parmezanem - Piekniejsze.pl

Pyszne orzotto z pieczarkami i parmezanem

Przepis na pyszne orzotto z pieczarkami i parmezanem.

Szukasz pomysłu na pyszny i szybki obiad? Oto przepis na szybkie orzotto z pieczarkami i parmezanem – kremowe, aromatyczne i gotowe w około 30 minut!

Zobacz też: Przepis na obłędne leniwe pierogi

Pyszne orzotto z pieczarkami i parmezanem

Składniki

  • 150 g kaszy orkiszowej (lub pęczaku)
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie

Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się szkliste. Dodaj pieczarki i smaż kilka minut.

Wsyp kaszę i smaż przez minutę, mieszając. Jeśli używasz wina, wlej je teraz i poczekaj, aż odparuje.

Stopniowo dolewaj bulion, mieszając co kilka minut. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka.

Zdejmij z ognia, dodaj masło i parmezan, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Posyp natką pietruszki i podawaj od razu.

Smacznego!

Zobacz też: Szybki jednogarnkowy obiad. Przepis na kremowy makaron orzo z pomidorami i parmezanem

Na czasie

Brak danych.