Obłędna przekąska na babski wieczór. Rilletes z kaczki - Piekniejsze.pl

Obłędna przekąska na babski wieczór. Rilletes z kaczki

Przepis na wyśmienite rilletes z kaczki na kanapki.

Babski wieczór to czas relaksu, rozmów i dobrej zabawy. Często towarzyszą mu przekąski, które dodatkowo potrafią podkreślić atmosferę! Na taki wieczór często poszukujemy nowości, chcąc zaskoczyć koleżanki wyszukaną propozycją. Dziś więc przychodzimy z przepisem na rilletes z kaczki na kanapki. Pyszne i delikatne!

Zobacz też: Proste pomysły na przekąski. Idealne do pracy lub szkoły

Rilletes z kaczki na kanapki

Składniki

  • pierś z kaczki – 500 g
  • kostka rosołowa – 1 szt
  • kminek – 1 łyżeczka
  • gałązka rozmarynu – 1 szt
  • gałązka tymianku – 1 szt
  • białe wino – 100 ml
  • smalec z kaczki – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta
  • pieczywo – wedle uznania
  • żurawina – 1 słoiczek

Przygotowanie 

Przypraw solą, pieprzem oraz kminkiem kaczkę. Piecz  w temperaturze 150 stopni Celsjusza, przez 2,5 godziny w żeliwnym naczyniu z pozostałymi ziołami, przyprawami oraz białym winem.

Wyjmij z naczynia kaczkę i oddziel mięso od kości. Następnie przełóż mięso wraz z powstałym sosem do garnka ze smalcem. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu do czasu, aż mięso zacznie się rozpadać.Chwilę przed końcem gotowania dodaj około 250 ml bulionu i zdejmij pokrywkę.

Po ugotowaniu przełóż mięso do szklanych słoików, dodaj do niego smalec z garnka i schłodź w lodówce. Na pokrojone pieczywo nakładaj przygotowane rilletes oraz żurawinę.

Zobacz też: <strong>Pomysł na szybki obiad. Noodle a’la Hailey Bieber</strong>