Zalety diety wegetariańskiej

Dieta wegetariańska, polegająca na eliminacji mięsa oraz produktów rybnych z codziennego menu, zyskuje na popularności na całym świecie. Przejście na wegetarianizm może być motywowane różnymi przyczynami, w tym troską o dobrostan zwierząt, ochronę środowiska czy poprawę zdrowia.
Zalety wegetarianizmu
Zdrowsze serce
Dieta wegetariańska jest bogata w produkty roślinne, które naturalnie zawierają mniej tłuszczów nasyconych u cholesterolu, a za to więcej błonnika. Badania wskazują, że wegetarianie mają niższe ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Kontrola wagi
Wegetarianie często mają niższy wskaźnik masy ciała, czyli tak zwane BMI, w porównaniu z osobami spożywającymi produkty mięsne. Dzieje się tak m. in. dlatego, bo produkty roślinne mają niższą kaloryczność i zawierają więcej błonnika.
Zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób
Dieta wegetariańska może odgrywać znaczącą rolę w profilaktyce wielu chorób przewlekłych. Przejście na dietę bezmięsną jest często związane ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia typu 2 cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, a także niektórych rodzajów raka, takich jak rak jelita grubego.