Dania z użyciem tofu. 5 przepisów na roślinną potrawę

Tofu naturalne ma neutralny smak i można z niego przygotować zarówno słone jak i słodkie dania. Po odpowiednim zamarynowaniu i połączeniu z określonymi składnikami oczaruje nawet osoby spożywające mięso. Jest to ważny element diety wegetariańskiej i może imitować różnego rodzaju mięso lub ser twarogowy. Jak przygotować, aby miało wyrazisty smak? Przedstawiamy 5 przepisów z użyciem tofu.
#1 Tofu z ryżem i brokułem
Składniki:
- tofu naturalne
- sos sojowy
- pieprz
- czosnek
- skrobia ziemniaczana
- sezam
- słodzik – cukier biały lub brązowy/miód/syrop klonowy
- ryż jaśminowy
- brokuły
Przygotowanie:
Tofu naturalne pokrój w kostkę. Wrzuć do miseczki, zalej sosem sojowym, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstaw do lodówki na minimum pół godziny. W międzyczasie różyczki brokuła oraz ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Gdy tofu wchłonie składniki marynaty, obtocz je w skrobi ziemniaczanej i wrzuć na mocno rozgrzany olej. Usmaż do momentu, aż uzyska złoty kolor, a następnie połóż na ręczniku papierowym, aby odcisnąć nadmiar oleju.
W kubeczku wymieszaj sos sojowy, wybrany słodzik (cukier, miód lub syrop klonowy), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę skrobi ziemniaczanej. Przygotowany sos wlej na patelnię i zagotuj. Sos będzie gotowy gdy zgęstnieje. Do przygotowanego sosu dorzuć wcześniej usmażone kawałki tofu i dobrze wymieszaj. Podawaj z ryżem i brokułem, a całość posyp sezamem.
Zobacz też: Truskawki. Przepisy na desery z wykorzystaniem owocu

#2 Nuggetsy
Składniki:
- tofu naturalne
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- czosnek granulowany
- bułka tarta
- jajko
Przygotowanie:
Tofu rozgnieć dobrze widelcem, tak aby przypominało gęste puree. Dorzuć do niego przyprawy, dobrze wymieszaj całość i odstaw do lodówki na pół godziny.
W jeden misce roztrzep jajko, a w drugiej przygotuj bułkę tartą. Wyciągnij mięso z lodówki i uformuj z niego małe kotleciki przypominające kształtem nuggetsy. Obtocz w jajku a następnie w bułce tartej i połóż na dobrze rozgrzany olej. Roślinne kurczaczki będą gotowe, gdy panierka nabierze złotego koloru. Podawaj z ulubionym sosem.
Zobacz też: Kobiecy wieczór. 5 przepisów na zdrowe przekąski

#3 Tofucznica, czyli jajecznica z tofu
Składniki:
- tofu naturalne
- pół łyżeczki czarnej soli
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- pieprz
- sól
- szczypiorek
Tofu rozgnieć lekko widelcem, przypraw czarną solą, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Przygotowaną masę wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez chwilę. Dolej odrobine wody, aby całość lekko poddusiła się w niej. Po chwili tofucznica, czyli wegańska wersja jajecznicy będzie gotowa! Podawaj ją z grzanką i szczypiorkiem.
Zobacz też: Światowy Dzień Soku. Przepisy na domowe i zdrowe soki
#4 Tofurnik, czyli sernik bez sera
Składniki:
- 3 kostki tofu
- 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego
- 2 ½ łyżeczki agaru
- ¼ – ½ szklanki soku z cytryny
- ½ – ¾ szklanki trzcinowego cukru pudru
- skórka z cytryny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Otwórz puszkę schłodzonego mleka i przy pomocy łyżki delikatnie wyjmij białą, gęstą warstwę tłuszczu. Pozostałą kokosową wodę przelej do szklanki i użyj do innego przepisu np. koktajlu. Kokosowy tłuszcz przełóż do małego rondelka razem z agarem i delikatnie mieszając gotuj na małym ogniu. Gdy zacznie bulgotać, po 30 sekundach zdejmij z ognia.
Zagotowane mleko kokosowe przelej do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksuj, aż uzyskasz konsystencje kremu. Dodaj do niego sok z cytryny i cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona i gładka, wylej ją na blaszkę wyłożoną ciasteczkami typu BeBe. Odstaw na pół godziny do lodówki. Gdy tofurnik stężeje, możesz go polać zmiksowanymi truskawkami lub udekorować malinami w całości.
Zobacz też: Światowy Dzień Pieczenia. Przepisy na najlepsze ciasta

#5 Młoda kapusta ze skwarkami z boczku
Składniki:
- tofu wędzone
- młoda kapusta
- koperek
- sól
- pieprz
- liśc laurowy
- ziele angielskie
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj na drobne kawałki. Wrzuć do garnka, dodaj sól, pieprz a następnie zalej wodą i gotuj przez około 15 minut, aż zmięknie.
Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Rozpuść masło w rondelku, dodaj 3 łyżki mąki i chwilkę podgotuj na małym ogniu. Kapustę odcedź i dodaj do niej przygotowaną zasmażkę oraz koperek.
Tofu wędzone pokrój w drobną kosteczkę, tak jakby przypominało skwarki z boczku. Wrzuć na mocno rozgrzany olej i smaż, aż mocno się zrumieni. Gdy będzie lekko brązowe, dodaj do przygotowanej kapusty i całość wymieszaj.