Przepis na chchapuri z salami. Pokochasz tę gruzińską przekąskę!
Chachapuri to popularny gruziński przysmak. Z dodatkiem sera i salami smakuje jednak jeszcze lepiej! Poznaj przepis.
Składniki
na ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłej wody
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
na nadzienie:
- 400g mieszanki serów (np. mozarella z fetą)
- 200g salami, pokrojonego
- 1-2 jajka do posmarowania powierzchni
Przygotowanie
- Ciasto: Rozpuść drożdże z cukrem w ciepłej wodzie. Odstaw na 10 min. W misce wymieszaj mąkę, sól, oliwę i drożdże. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Nadzienie: Wymieszaj ser z pokrojonym salami. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek, na środku połóż nadzienie, zostawiając wolne brzegi.
- Formowanie: Zwiń brzegi ciasta do środka, tworząc łódeczkę. W środku zrób wgłębienie ijeśli chcesz, wbij jajko.
- Pieczenie: W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Chachapuri powinno być złote.