Przepis na chchapuri z salami. Pokochasz tę gruzińską przekąskę! - Piekniejsze.pl

Przepis na chchapuri z salami. Pokochasz tę gruzińską przekąskę!

Chachapuri to popularny gruziński przysmak. Z dodatkiem sera i salami smakuje jednak jeszcze lepiej! Poznaj przepis.
Przepis na chchapuri z salami. Pokochasz tę gruzińską przekąskę!, fot. canva.com
Przepis na chchapuri z salami. Pokochasz tę gruzińską przekąskę!, fot.canva.com

Składniki

na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml ciepłej wody
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

na nadzienie:

  • 400g mieszanki serów (np. mozarella z fetą)
  • 200g salami, pokrojonego
  • 1-2 jajka do posmarowania powierzchni

Przygotowanie

  1. Ciasto: Rozpuść drożdże z cukrem w ciepłej wodzie. Odstaw na 10 min. W misce wymieszaj mąkę, sól, oliwę i drożdże. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  2. Nadzienie: Wymieszaj ser z pokrojonym salami. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek, na środku połóż nadzienie, zostawiając wolne brzegi.
  3. Formowanie: Zwiń brzegi ciasta do środka, tworząc łódeczkę. W środku zrób wgłębienie ijeśli chcesz, wbij jajko.
  4. Pieczenie: W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Chachapuri powinno być złote.