Chipsy z jarmużu i płatków chili

Jarmuż zdobywa coraz większą popularność w potrawach. Nic dziwnego – jest niezwykle smaczny i przede wszystkim bardzo zdrowy! Dzięki zawartości witamin z grupy B działa wyjątkowo ochronnie na układ nerwowy. Wzmacnia również układ odpornościowy i pomaga zwalczyć choroby miażdżycowe.
Jeśli szukasz pomysłu na zdrową przekąskę do pracy, w trakcie imprezy lub po prostu do zajadania się podczas filmu – przychodzimy z przepisem na chipsy z jarmużu z dodatkiem płatków chili!
Przepis na chipsy z jarmuży i chilli
Składniki
- jarmuż – 100 g
- oliwa – 2 łyżeczki
- sól morska – ¼ łyżeczki
- chili w płatkach – ¼ łyżeczki
Przygotowanie
Umyj jarmuż i nastaw piekarnik na 150ºC.
Pokrój na niewielkie kawałki umyty jarmuż i wysyp na blachę z papierem do pieczenia. Skrop 2 łyżeczkami oliwy. Wmasuj ją dobrze w jarmuż i posyp solą oraz płatkami chili. Wymieszaj.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez około 25 minut. Odstaw na 3 minuty do ostygnięcia i podawaj.
Zobacz też: Chipsy. Produkty, z których warto zrezygnować




