Chińska recepta na zdrowie

  • Dodał(a) LadyDestrukcja
  • 9 września 2012 18:13:41 CEST
  • 4 komentarze
  • 920 wyświetleń

Dietetycy z Chin zapewniają, że jedzenie odpowiednich zestawów owoców i warzyw na surowo zapewnia długowieczność i urodę na długie lata. Najzdrowsze są czereśnie, granaty, marchew, oliwki, ogórek, winogrona, morele oraz grapefruit

Ta szczęśliwa "ósemka" - a w Chinach "8" to liczba szczęśliwa - zapewnia zachowanie na długie lata zarówno świetnej formy, jak też zdrowia i urody. Chińscy dietetycy zalecają jedzenie wymienionych owoców i warzyw w dowolnej ilości, ale po głównym posiłku.

Zdaniem Chińczyków czereśnie to owoc powstrzymujący starzenie się organizmu ze względu na dużą zawartość witaminy C. Sok z czereśni jest bardzo często stosowany w kosmetyce do pielęgnacji skóry - wybiela skórę i nadaje jej jędrność.

Granaty regulują ciśnienie krwi i zawierają wiele antyutleniaczy. W skład ich soku wchodzi również kwas elagowy, który uważany jest za silnie działającą substancję antyrakową, wspiera układ immunologiczny i zabezpiecza przed działaniem promieni UV.

Marchew nazywana jest pożywką dla skóry, ponieważ zawiera bardzo dużo pektyny, która pomaga skórze wydalić toksyny. Beta-karoteny znajdujące się w tym warzywie są naturalnym antyutleniaczem i zapobiegają odkładaniu się złogów melaniny. Znajduje się w niej również dużo witaminy E, będącej odżywką dla skóry.

Oliwki od antycznych czasów były uważane za symbol życia i zdrowia. Zarówno liście drzewa oliwnego jak i owoce zawierają dużą ilości antyutleniaczy. Z tego względu zarówno oliwa jak i wyciąg z liści znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry. Ostatnio bardzo modne jest mydło kastylijskie do mycia twarzy, w którego skład wchodzi duża ilość oliwy.

Ogórki zawierają wiele składników odżywczych oraz mają działanie odświeżające. Poza tym z ich soku robi się wiele rodzajów toników, odżywiających i łagodzących skórę. Bardzo dobrze stosować je po oparzeniach słonecznych. 10-minutowa maseczka ze świeżych ogórków przynosi wielką ulgę.

winogronach jest bardzo dużo polifenoli, które są silnymi antyutleniaczami. Mają one również własności blokowania swobodnej proliferacji genów, przez co skutecznie opóźniają starzenie komórek. Kwasy cytrynowy i taninowy znajdujące się w soku winogron uważane są za odżywki dla skóry. Z pestek natomiast przygotowuje się ekstrakt zapobiegający zmarszczkom.

Morele są bogate w witaminę E i C, przez co zjedzenie tych owoców nadaje skórze jędrność i gładkość. W chińskiej kuchni często morele bywają łączone z mielonymi migdałami, co jest idealna mieszanką zdrowotną, działającą zarówno antyrakowo, jak i odżywczo na skórę.

Wyciąg z grejpfrutów jest często używany do maseczek czyszczących i innych kosmetyków do twarzy, a podobne do nich pamelo działają kojąco na system nerwowy.

źródło Interia
4 komentarze
  • Fa
    Fa Wszystko co lubię a czego z jakichś nie wyjaśnionych powodów za często nie jadam :( Dzięki za artykulik. Warto czasem przeczytać coś oczywistego - tak dla przypomnienia, może dla refleksji i jakichś postanowień...
    9 września 2012
  • AniaMazurek
    AniaMazurek Lubię owoce i warzywa w mojej diecie jest ich sporo czyli dobrze :)
    10 września 2012
  • ViolkaP
    ViolkaP A wiecie co ja doczytałam o czereśniach? Czereśnie idealnie regulują żołądek, usuwają fermentację gnilną, usuwają zalegające toksyny z organizmu i regulują poziom płynów. Dzięki tej właściwości powinny być spożywane przez osoby mające zaburzenia przewodu ...  więcej
    10 września 2012
  • ana
    ana fajny artykuł - tęsknię za czereśniami :(
    29 września 2012