Produkty z największą ilością witaminy D - Piekniejsze.pl

Produkty z największą ilością witaminy D

Poziom witaminy D wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W jakich produktach jest jej największe stężenie?
Witamina D
fot. pixabay

Aby zachować organizm w dobrym stanie i zdrowiu, warto dbać o zbilansowaną dietę, która bogata będzie w składniki odżywcze. Witamina D i jej poziom wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Substancja ta potrzebna jest wszystkim komórkom ciała. Najważniejsza jest dla układu kostnego, odpornościowego i nerwowego.

Witamina D należy do steroidowych organicznych związków chemicznych. Jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dla organizmu człowieka największe znaczenie ma witamina D2 i witamina D3. Jest to substancja z bardzo aktywnymi metabolitami, z czego korzystają wszystkie komórki.

Zalety przyjmowania produktów z witaminą D

Największą zaletą spożywania witaminy D jest jej wpływ na kości. Przede wszystkim wzmacnia je oraz zmniejsza możliwość ich złamań, zwłaszcza u osób starszych. Regularne jej spożywanie zwiększa siłę mięśniową i również u osób starszych zapobiega ich zanikowi.

Dla układu sercowo-naczyniowego ma bardzo ważne znaczenie, ponieważ witamina D ochrania mięsień sercowyzapobiega przerostowi lewej komory serca. Ma również działanie przeciwkrzepliwe, więc zmniejsza ryzyko zakrzepów żylnych.

Witamina D ma również świetne działanie w walce z otyłością, gdyż zmniejsza ryzyko pojawienia się tzw. zespołu metabolicznego. Zapobiega również wystąpieniu cukrzycy typu 1 i cukrzycy typu 2.

Produkty z największą ilością witaminy D

Warto, aby nasza dieta zawierała sporą ilość witamin, w tym witaminy D. Jednak oprócz tego warto suplementować ją doustnie, w formie tabletek. Nie zawsze to jednak wystarcza. Warto, aby dieta była zbilansowana, więc produkty, które spożywamy również powinny ją zawierać.

Produkty zawierające największe stężenie witaminy D:

  • Śledź w oleju
  • Gotowany/pieczony łosoś
  • Śledź marynowany
  • Ryby z puszki
  • Żółtko jaja
  • Dorsz
  • Ser żółty
  • Mleko krowie

Witaminę D dostarcza organizmowi przebywanie na słońcu. Jednak, aby rozpoczął się proces przejmowania jej, musi być odkryte co najmniej 18% ciała.

Przedawkowanie witaminy D

Rzadko zdarza się, aby w organizmie utrzymywał się nadmiar witaminy D, jednak warto pamiętać, że jej ilość również można przedawkować. Objawami charakterystycznymi są nudności, ból brzucha, wzmożone oddawanie moczu, otępienie, osłabienie, brak apetytu czy wysypka.