Produkty z największą ilością witaminy A
Każdy z nas powinien dbać o to, aby dieta była zbilansowana i zawierała wiele składników odżywczych. Jest to podstawą prowadzenia zdrowego stylu życia oraz pozostawienia organizmu w prawidłowym stanie. Dlatego powinniśmy w posiłkach spożywać wiele witamin, które mają wiele ważnych funkcji. Za co odpowiada witamina A i w jakich produktach jej stężenie jest największe?
Witamina A
Witamina A jest grupą organicznych związków chemicznych, którą zaliczamy do retinoidów. One odpowiadają za wzrost i różnicowanie się komórek nabłonkowych.
W diecie witamina A jest niezbędnym składnikiem pokarmowym, jednak w trakcie jej spożywania (czyli gdy spożywamy produkt, który zawiera wit. A) nie powinniśmy łączyć jej z produktami z żelazem i miedzią, gdyż one powodują jej zanik.
Zalety przyjmowania produktów z witaminą A
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, więc powinniśmy spożywać wiele produktów z jej zawartością. Przede wszystkim ma kluczowy wpływ na proces widzenia. Dlatego osoby z tendencjami do słabszego wzroku, powinny w swojej diecie przyswajać duże ilości witaminy A.
Kolejnymi funkcjami, które pełni witamina A jest chronienie układu oddechowego przed drobnoustrojami, wzmacnia układ immunologiczny, pomaga w zwalczaniu bakterii i wirusów oraz stanowi ochronę przed zakażeniami. Dlatego warto przyjmować tabletki z witaminą A jako codzienny suplement diety, gdyż stworzymy tym naturalną ochronę przed przeziębieniami.
Kobiety również powinny dbać o to, aby posiłki przez nie spożywane bogate były w produkty z dużą zawartością witaminy A. Jej obecność w organizmie wpływa pozytywnie na porost włosów, paznokci oraz aby były one w dobrej kondycji. Ma również świetne działanie na stan skóry.
Dieta bogata w produkty z dużą ilością witaminy A zmniejsza ryzyko zachorowania na takie choroby jak: cukrzyca, rak płuc czy choroby serca.
Produkty z największą ilością witaminy A
Zbilansowana dieta, to zdrowa dieta. Warto więc wzbogacić ją w produkty zawierające wysokie stężenie witaminy A. W których jest jej najwięcej? Oczywiście jej głównym źródłem są warzywa i owoce.
Najwięcej witaminy A znajduje się w takich warzywach, jak:
- marchewka,
- szpinak,
- papryka,
- pomidory,
- fasola szparagowa,
- bataty,
- dynia,
- szpinak.
Najwięcej witaminy A znajduje się w takich owocach, jak:
- melon,
- wiśnie,
- pomarańcze,
- brzoskwinie,
- morele,
- grejpfrut.
Przedawkowanie witaminy A i skutki uboczne
Niedobór witaminy A jest szkodliwy dla naszego organizmu, lecz warto pamiętać, że i jej nadmiar może prowadzić do wielu nieprzyjemności. Przedawkowanie witaminy A może objawiać się nudnościami, wymiotami, bólem stawów i mięśni, bóle głowy oraz powiększenie wątroby.