Rzeżucha - jakie ma właściwości? Sposób hodowania - Piekniejsze.pl

Rzeżucha – jakie ma właściwości? Sposób hodowania

Rzeżucha ma wiele właściwości i świetnie działa na nasz organizm. Jakie ma właściwości odżywcze? Jak ją wyhodować? Sprawdź.
rzeżucha
fot. pixabay

Rzeżucha to bardzo niedoceniona roślina, którą warto hodować i spożywać. Mimo, że kojarzona jest jedynie z okresem świąt Wielkanocnych w Polsce, powinna być obecna w naszych domach na co dzień. Ma mało kalorii, a bogata jest w antyoksydanty, witaminy i minerały. Jakie posiada właściwości odżywcze? Poniżej przedstawimy również, jak wyhodować tę roślinę w warunkach domowych.

Rzeżucha – właściwości odżywcze

Rzeżucha posiada w swoim składzie azotany, które są cząsteczkami naturalnymi. To świetnie działa na obniżenie ciśnienia krwi, poprawy pracy serca. To wszystko wpływa na wydolność szczególnie sportową. Gdy wykonujemy codzienne ćwiczenia, powinniśmy dbać, aby w naszej diecie znalazła się ta roślina.

Dorzucana do wielu posiłków rzeżucha, wykazuje właściwości odchudzające. Ze względu na małą ilość kalorii i obecność wielu witamin i minerałów, może szybko nasycić organizm. Witamina C, w niej obecna podnosi odporność oraz pomaga w szybszym zwalczaniu przeziębień. Ciekawą informacją jest, że rzeżucha posiada większe stężenie witaminy C, niż cytrusy.

Zobacz też: Produkty z największą ilością witaminy C

Stosując regularnie rzeżuchę w diecie, poprawiamy przyswajalność żelaza przez nasz organizm. To stanowi świetną broń do walki z anemią. Dzięki obecności antyoksydantów, przyswajana rzeżucha przeciwdziała uszkodzeniom komórek. Obecność karotenoidów zmniejsza ryzyko udarów mózgu i zawałów serca.

Rzeżucha, a uroda

Ekstrakty z rzeżuchy stosowane są w produkcji kremów chroniących przed promieniowaniem UV. Badania potwierdziły, że roślina ta ma właściwości, które zabezpieczają skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.

Rzeżucha świetnie działa również na skórę. Poprawia jej stan, świetnie walczy z łojotokiem oraz leczy trądzik. Wystarczy świeżym sokiem z rzeżuchy przemywać twarz, a krosty i zaskórniki powinny zniknąć.

Jedząc codziennie rzeżuchę wzmacniamy nasze włosy oraz paznokci. Roślina ta pobudza cebulki włosa, dzięki którymi przyśpieszony zostaje proces ich porostu.

Hodowanie rzeżuchy w domu

Rzeżuchę powinniśmy wysiewać raz na trzy dni, aby cieszyć się jej pięknym wyglądem oraz smakiem. Co będzie Ci potrzebne?

Składniki:

  • 3 opakowania rzeżuchy,
  • wata,
  • woda,
  • płaskie naczynie.

Przygotowanie:

  1. Naczynie wykładamy watą (jeśli jej nie posiadamy, możemy użyć do tego ligniny).
  2. Następnie watę zwilżamy wodą (uważajmy, aby nie użyć jej za dużej ilości).
  3. Następnie rozkładamy nasiona rzeżuchy równomiernie (starając się, aby nie było prześwitów).
  4. Rozłożone nasiona spryskujemy wodą.

Nasiona rzeżuchy kiełkują około 1,5 tygodnia. Musimy pamiętać, aby codziennie podlewać je wodą. Gdy postawimy ją w cieplejszym miejscu, z dostępem do słońca, proces porostu będzie zdecydowanie szybszy.