Przekąska na wrażliwe jelita. Zdrowie i komfort w jednym kęsie - Piekniejsze.pl

Przekąska na wrażliwe jelita. Zdrowie i komfort w jednym kęsie

Jakie produkty wybierać, aby zadbać o delikatny układ trawienny?

Osoby z wrażliwymi jelitami często muszą zwracać szczególną uwagę na to, co jedzą. Przekąski powinny być lekkostrawne, bogate w błonnik i jednocześnie delikatne dla układu pokarmowego. Jeśli zmagasz się z problemem wrażliwych jelit – podpowiadamy, co warto jeść w ramach przekąski!

Zobacz też: Dieta na płodność. Co jeść w trakcie starań o dziecko?

Przekąska na wrażliwe jelita. Co warto jeść?

Zadbaj o swój delikatny układ trawienny jedząc w ramach przekąski owoce takie, jak: banany czy jabłka, które mają łagodny wpływ na jelita. Z warzyw postaw na marchewkę oraz dynię, które są łatwostrawne.

Dobrym wyborem będą także jogurty probiotyczne, wspomagające równowagę mikroflory jelitowej.

Jeśli preferujesz jednać coś bardziej sycącego, idealna będzie kanapka na chlebie bezglutenowym z awokado. 

Pamiętaj, aby unikać przetworzonych przekąsek, bogatych w sztuczne dodatki, które mogą podrażniać jelita. 

Warto również pić ziołowe herbaty, np. miętową, która łagodzi dolegliwości trawienne. 

Zobacz też: Jak przygotować herbatę miętową, by zachować jej pełne właściwości?

Na czasie

Brak danych.