Morele – właściwości zdrowotne

Morele są w Polsce bardzo popularnym owocem. Dodatkowo zarówno ich suszona postać, jak i świeża zawiera mnóstwo składników odżywczych i witamin. Jakie właściwości zdrowotne posiadają morele? Sprawdź!
Zobacz też:
Cynamon – właściwości zdrowotne
Morele – pochodzenie
Dzisiaj, 9 stycznia (poniedziałek) obchodzimy Dzień Moreli. To świetna okazja, aby przyjrzeć się właściwościom zdrowotnym owocu. Morela to drzewo wywodzące się z Azji, które bardzo szybko dotarło do Europy. Ze względu na niesamowicie słodki smak, zyskały wielką popularność w Polsce.
Zobacz też:
Właściwości i zastosowania olejku różanego
Morele – skład
Morele cenione są ze względu na niesamowite właściwości zdrowotne, ponieważ zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin. Są to:
- beta-karoteny,
- flawonoidy,
- witamina A,
- witamina C,
- witamina E,
- potas,
- błonnik.
Zobacz też:
Właściwości zdrowotne zielonej herbaty
Morele – właściwości
Jedną z najważniejszych właściwości zdrowotnych moreli, jest bogactwo w składzie przeciwutleniaczy, które niwelują wolne rodniki w organizmie. Dodatkowo minimalizują ryzyko wystąpienia nowotworów, przewlekłych chorób serca czy cukrzycy.
Zobacz też:
Właściwości zdrowotne owoców czarnej jagody
Zawarty w morelach beta-karoten korzystnie wpływa również na wzrok, zapobiegając jego pogarszaniu się z wiekiem. Spora ilość błonnika, która znajduje się w owocu wspomaga walkę z zaparciami i gazami.
Zobacz też:
Glinka czerwona – jakie ma właściwości kosmetyczne?
Dodatkowo regularne spożywanie moreli usprawnia procesy trawienne w organizmie. Owoc sprawdzi się również świetnie, podczas odchudzania, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii.
Zobacz też:
Czerwone wino – właściwości zdrowotne
Wiele cennych składników odżywczych i witamin posiadają również suszone moreli, które niekiedy mają jeszcze lepszy wpływ na organizm człowieka, niż świeży owoc. Poleca się ich spożywanie podczas wzmożonego wysiłku.