Zupa krem z rzodkiewki! - Piekniejsze.pl

Zupa krem z rzodkiewki!

Mało znana, lecz wyjątkowo smaczna! Poznaj przepis na iście wiosenną zupę z rzodkiewek!

Rzodkiewki są bogate w składniki odżywcze, takie jak: potas, wapń, sód oraz witaminę C, dlatego warto na stałe wprowadzić ją do swojego menu!

Na szczęście sezon na rzodkiewki w pełni, więc śmiało można próbować przygotować z niej coś wyjątkowo oryginalnego i orzeźwiającego!

Przepis na krem z rzodkiewek

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki + kilka rzodkiewek do dekoracji
  • 3 -4 ziemniaki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 mała świeża cebula
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki świeżego koperku

Przygotowanie:

  • pozbądź się z rzodkiewek liści i końcówek
  • wymyj rzodkiewki i przekrój je na pół
  • obierz ziemniaki, wymyj, pokrój w kostkę i przełóż do garnka
  • pokrój w kostkę cebulę i lekko zeszklij na patelni
  • do ziemniaków przełóż cebulkę
  • zalej ziemniaki i cebulkę bulionem i gotuj przez około 10 minut
  • dodaj rzodkiewkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie
  • dopraw solą i pieprzem
  • dodaj śmietankę i zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji
  • udekoruj zupę kawałkami rzodkiewki i posiekanym koperkiem

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na ramen