Zupa krem z rzodkiewki!
Mało znana, lecz wyjątkowo smaczna! Poznaj przepis na iście wiosenną zupę z rzodkiewek!

Rzodkiewki są bogate w składniki odżywcze, takie jak: potas, wapń, sód oraz witaminę C, dlatego warto na stałe wprowadzić ją do swojego menu!
Na szczęście sezon na rzodkiewki w pełni, więc śmiało można próbować przygotować z niej coś wyjątkowo oryginalnego i orzeźwiającego!
Przepis na krem z rzodkiewek
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki + kilka rzodkiewek do dekoracji
- 3 -4 ziemniaki
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mała świeża cebula
- 2 łyżki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki świeżego koperku
Przygotowanie:
- pozbądź się z rzodkiewek liści i końcówek
- wymyj rzodkiewki i przekrój je na pół
- obierz ziemniaki, wymyj, pokrój w kostkę i przełóż do garnka
- pokrój w kostkę cebulę i lekko zeszklij na patelni
- do ziemniaków przełóż cebulkę
- zalej ziemniaki i cebulkę bulionem i gotuj przez około 10 minut
- dodaj rzodkiewkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie
- dopraw solą i pieprzem
- dodaj śmietankę i zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji
- udekoruj zupę kawałkami rzodkiewki i posiekanym koperkiem
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na ramen