Zupa krem z bobu

Bób króluje latem w polskich domach i straganach. A swoje zastosowanie znajdzie zarówno w makaronach, przekąskach oraz zupach!
Bób jest również wyjątkowo zdrowym warzywem. Posiada wiele cennych wartości odżywczych, takich jak: witaminy A i C, witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez i białko roślinne.
Zobacz też: Przepis na najlepszą zupę rybną
Dziś przychodzimy z przepisem na zupę krem z bobu!
Zupa krem z bobu
Składniki
- bób – 1 szklanka
- ziemniaki – 2 szt
- masło lub oliwa z oliwek – 1 łyżka
- ząbek czosnku – 1 szt
- śmietanka – 3 łyżki
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
Bób gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie. Obierz ze skóry. Przeciśnij przez praskę czosnek i duś na patelni z masłem lub oliwą. Przełóż składniki z patelni do garnka i zalej litrem wody. Do garnka wrzuć obrane warzywa i ugotuj al dente. Dodaj ugotowany bób i zmiksuj blenderem na krem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietankę i wymieszaj, aby smaki się połączyły.
Zobacz też: Sałatka z bobem, pomidorkami, fetą i oliwkami