Zdrowa przekąska. Chipsy z kalafiora w obłędnym sosie

Masz ochotę na zdrową przekąskę? Oto przepis na domowe chipsy z kalafiora z obłędnym sosie!
Zobacz też: Fit chipsy z buraka i marchewki
Chipsy z kalafiora w obłędnym sosie
Składniki na chipsy z kalafiora
- 1 średni kalafior
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie chipsów z kalafiora
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Pokrój na cienkie plastry. W dużej misce wymieszaj kalafior z oliwą z oliwek, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem.
Rozłóż różyczki kalafiora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie. Piecz przez około 20 minut.
Po upieczeniu odstaw na chwilę, aby stygły.
Przygotowanie sosu
W małej misce wymieszaj jogurt, musztardę, miód, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Dopraw do smaku.
Podawaj na ciepło.
Smacznego!
Zobacz też: Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu