Włoska pizza. Przepis na klasyczne ciasto jak z Italii

Klasyczna włoska pizza to jedna z ulubionych potraw na całym świecie. Aby poczuć jej smak, wcale nie trzeba lecieć za granicę albo szukać w mieście najlepszej restauracji, w której jest serwowana. Włoską pizzę można z łatwością odtworzyć w domu, a wystarczy do tego kilka dobrej jakości składników i cierpliwość. Sprawdź jak wykonać ten przysmak we własnym domu, aby poczuć się jak we włoskiej pizzerii.
Zobacz też: Placki ziemniaczane – najlepszy przepis
Ciasto na włoską pizzę
Składniki na 4 pizze:
- 500 g mąki włoskiej do pizzy typ 00 lub mąki chlebowej typ 650-750
- 1 łyżeczka soli
- 325 ml ciepłej wody
- 1 saszetka suszonych drożdży
- mąka do podsypywania w czasie zagniatania
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą. Do drugiej miseczki wsyp drożdże i wymieszaj z ciepłą wodą. Przelej je do miski z mąką i solą i dokładnie wymieszaj, do momentu, aż uzyskasz lepkie ciasto. Na posypany blat mąką wyłóż ciasto, zagniataj je i rozciągaj przez około 10 minut. Gdy będzie się zbyt kleić, podsypuj je lekko mąką. Wyrobione ciasto powinno z łatwością odchodzić od ręki i być sprężyste. Podziel je na 4 kawałki, a następnie przełóż każdą część do osobnej miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie można zabrać się za przygotowywanie pizzy.
Klasyczna włoska pizza
Składniki:
- ciasto
- pomidory w puszcze
- czosnek
- sól
- oliwa z oliwek
- dobrej jakości mozzarella
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Z przygotowanego ciasta uformuj placek na pizzę i połóż go na papierze do pieczenia. Do garnka wlej pomidory w puszce, dodaj sól, pieprz, 2 ząbki czosnku i odrobinę oliwy z oliwek. Zagotuj całość, a gdy pomidory zmiękną,, rozgnieć je widelcem lub zblenduj. Przygotowany sos wylej na pizzę, ułóż na niej kawałki mozzarelli i liście świeżej bazylii. Włóż pizzę do rozgrzanego na 240 stopni piekarnika na około 8 minut. Gdy pizza będzie wypieczona polej ją odrobiną oliwy z oliwek.