Sycylijski deser, który zawróci Ci w głowie! - Piekniejsze.pl

Sycylijski deser, który zawróci Ci w głowie!

Pomysł na pyszny, sycylijski deser.

Włosi słyną z kuchni pełnej smaku i aromatu, a cytrusy często odgrywają kluczową rolę w ich kulinarnych popisach. Szczególnie w deserach można spotkać owoce cytrusowe takie, jak cytryny, pomarańcze i limonki. Dlatego dzisiaj przedstawiamy przepis na pomarańczowy krem z nutą kardamonu. Smakuje i wygląda obłędnie!

Zobacz też: Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?

Sycylijski deser. Pomarańczowy krem z nutą kardamonu

Składniki

  • serek mascarpone – 250 g
  • schłodzona śmietanka kremówka – 100 ml
  • sok z pomarańczy – 2 szt
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • biała czekolada – 2 tabliczki
  • starta skórka z cytryny – 1 szt
  • świeżo zmielony kardamon – 1 łyżeczka
  • cynamon – szczypta

Przygotowanie

Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksuj śmietankę do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj do niej serek mascarpone i zmiksuj ponownie. Połącz masę z pozostałymi składnikami i ponownie zmiksuj do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.

Przygotowany deser przełóż do skórek po wydrążonych pomarańczach lub cytrynach. Schłodź deser, trzymając go w lodówce przez około 3 godziny.

Smacznego!

Zobacz też: Czekoladowy deser w 10 minut!

Na czasie

Brak danych.