Sycylijski deser, który zawróci Ci w głowie!

Włosi słyną z kuchni pełnej smaku i aromatu, a cytrusy często odgrywają kluczową rolę w ich kulinarnych popisach. Szczególnie w deserach można spotkać owoce cytrusowe takie, jak cytryny, pomarańcze i limonki. Dlatego dzisiaj przedstawiamy przepis na pomarańczowy krem z nutą kardamonu. Smakuje i wygląda obłędnie!
Zobacz też: Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?
Sycylijski deser. Pomarańczowy krem z nutą kardamonu
Składniki
- serek mascarpone – 250 g
- schłodzona śmietanka kremówka – 100 ml
- sok z pomarańczy – 2 szt
- sok z cytryny – 3 łyżki
- biała czekolada – 2 tabliczki
- starta skórka z cytryny – 1 szt
- świeżo zmielony kardamon – 1 łyżeczka
- cynamon – szczypta
Przygotowanie
Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksuj śmietankę do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj do niej serek mascarpone i zmiksuj ponownie. Połącz masę z pozostałymi składnikami i ponownie zmiksuj do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.
Przygotowany deser przełóż do skórek po wydrążonych pomarańczach lub cytrynach. Schłodź deser, trzymając go w lodówce przez około 3 godziny.
Smacznego!
Zobacz też: Czekoladowy deser w 10 minut!