Super prosty przepis bez mleka. Panna Cotta z mango

Istnieje wiele przepisów na pyszne desery z produktami pochodzenia roślinnego. Jest to świetna alternatywna dla osób nietolerujących mleka i jogurtów. Dodatkowo produkty pochodzenia roślinnego zapewniają wiele cennych składników, takich jak: błonnik, białko, wapń oraz witaminy B2, B12, D lub E.
Desery z ich wykorzystaniem smakują równie wyśmienicie, a w dodatku można zakupić je w różnych smakach.
Zobacz też: Przepis na lody o smaku mango
Szukasz pomysłu na letni deser bez mleka? Oto przepis na panna cottę z mango!
Składniki
- napój owsiany – 250 ml
- żelatyna – 3 łyżeczki
- roślinny skyr z mango – 400 g
- cukier puder – 2 łyżki
- cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Przelej do miski 50 ml napoju owsianego i dodaj do niego żelatynę i odstaw na kilka minut. Podgrzej lekko pozostałą część napoju owsianego, następnie dodaj roślinny skyr z mango, cukier puder i cukier wanilinowy.
Napęczniałą żelatynę przełóż do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Powstałą masę przelej do szklaneczek. Poczekaj, aż deser ostygnie i pozostaw w lodówce na minimum 3 godziny.
Podawaj z owocami.
Smacznego!
Zobacz też: Słodkości na zimno? Deser z nasionami chia!