Sukces tkwi w prostocie. Przepis na włoskie cacio a pepe! - Piekniejsze.pl

Sukces tkwi w prostocie. Przepis na włoskie cacio a pepe!

To będzie Twój ulubiony, włoski makaron!

Włoska kuchnia słynie z bogactwa smaków i różnorodności potraw. Znana jest z wyśmienitych makaronów, pizzy, serów oraz świeżych składników takich, jak: oliwa z oliwek, pomidory, bazylia czy parmezan. W włoskiej kuchni oprócz finezyjnych smaków króluje również prostota! Idealnym tego przykładem jego przepyszna pasta nazywana przez Włochów cacio a pepe! 

Zobacz też: Obłędna soupe à l’oignon! Francuska zupa cebulowa

Przepis na cacio e pepe 

Składniki 

  • długi i cienki makaron (tonnarelli) – 1 opakowanie
  • starty, owczy ser pecorino – duża garść
  • świeżo zmielony pieprz
  • masło – 1,5 łyżki
  • oliwa – kilka łyżek
  • sól morska – szczypta 

Przygotowanie

Posól wodę i gotuj makaron według instrukcji. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj do niej masło oraz pieprz. Po około minucie dolej pół szklanki wody z makaronu. Wymieszaj. 

Odcedź makaron i przełóż go na ściągniętą z palnika patelnię. Po chwili dodaj ser i wymieszaj. 

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na idealny makaron cztery sery

Na czasie

Brak danych.