Sukces tkwi w prostocie. Przepis na włoskie cacio a pepe!

Włoska kuchnia słynie z bogactwa smaków i różnorodności potraw. Znana jest z wyśmienitych makaronów, pizzy, serów oraz świeżych składników takich, jak: oliwa z oliwek, pomidory, bazylia czy parmezan. W włoskiej kuchni oprócz finezyjnych smaków króluje również prostota! Idealnym tego przykładem jego przepyszna pasta nazywana przez Włochów cacio a pepe!
Zobacz też: Obłędna soupe à l’oignon! Francuska zupa cebulowa
Przepis na cacio e pepe
Składniki
- długi i cienki makaron (tonnarelli) – 1 opakowanie
- starty, owczy ser pecorino – duża garść
- świeżo zmielony pieprz
- masło – 1,5 łyżki
- oliwa – kilka łyżek
- sól morska – szczypta
Przygotowanie
Posól wodę i gotuj makaron według instrukcji. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj do niej masło oraz pieprz. Po około minucie dolej pół szklanki wody z makaronu. Wymieszaj.
Odcedź makaron i przełóż go na ściągniętą z palnika patelnię. Po chwili dodaj ser i wymieszaj.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na idealny makaron cztery sery