Ryż po meksykańsku – przepis
Ryż po meksykańsku to przepis, który urzeknie wiele podniebień. Jest bardzo prosty w wykonaniu, niskobudżetowy oraz niesamowicie pyszny, gdyż łączy w sobie wiele aromatycznych smaków. Jak wykonać to jednogarnkowe danie samodzielnie w domu?
Zobacz też:
Przepis na ryż po meksykańsku
Składniki:
- 1 posiekana cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 340 g mielonej wołowiny,
- 100 g ryżu,
- 125 g czerwonej fasoli,
- 250 g pomidorów bez skórki,
- 18 cl bulionu z kurczaka,
- chili,
- 2-3 szczypty kminu rzymskiego mielonego,
- sól i pieprz,
- 125 g kukurydzy,
- 200 g startego pomarańczowego sera cheddar,
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek, na której zaczynamy podsmażać posiekany czosnek. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, którą również podsmażamy, aż zacznie mieć złotawy kolor. Kolejnym krokiem jest dodanie do cebulki i czosnku – mięsa wołowego.
Gdy podczas podsmażania mięso wołowe zacznie puszczać sok, dodajemy nieugotowany ryż. Mieszamy całość i dodajemy pomidory z puszki bez skórki oraz odsączoną czerwoną fasolę. Całość zalewamy bulionem z kurczaka.
Zobacz też:
Rosół – przepis na idealną zupę
Ponownie całość mieszamy. Dodajemy kmin rzymski i chili. Gotujemy danie na lekko zmniejszonym ogniu, pod przykryciem. Podduszamy całość przez 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy składniki. Gdy ryż zacznie lekko wchłaniać bulion – idziemy dalej!
Gdy ryż napęcznieje dodajemy do środka kukurydzę oraz kolendrę. Całość dokładnie mieszamy. Danie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na wierzch wykładamy ser czedar. Całość przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut, aby ser się rozpuścił. Ryż po meksykańsku gotowy!