Przepis na zdrowe pączki bez cukru - Piekniejsze.pl

Przepis na zdrowe pączki bez cukru

Już jutro będziemy obchodzić tłusty czwartek. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na zdrowszą wersję tradycyjnych pączków.
Przepis na zdrowe pączki bez cukru  /fot. pexels (zdjęcie poglądowe)
Przepis na zdrowe pączki bez cukru /fot. pexels (zdjęcie poglądowe)

Już jutro będziemy obchodzić tłusty czwartek, czyli tradycyjne święto wszystkich łasuchów. Tradycja ta pochodzi z religii chrześciajńskiej i ma ścisły zwiazek ze zbliżającym się Wielkim Postem. Dla wielu chrześcijan tłusty czwartek jest więc ostatnią okazją przed Wielkanocą, aby móc objadać się słodkościami do woli.

Zobacz też: Przepis na domową nutellę

Wiemy jednak, że pączki i inne słodkie, tłuste potrawy z założenia nie są zdrowe. To ważne nie tylko dla osób dbających o linię i pilnujących diety, ale także dla wszystkich dbających o zdrowie. Aby jednak tradycji stało się zadość, możemy albo przymknąć oczy i skusić się na jednego, tłustego pączki (który przecież nie może tak bardzo szkodzić), albo przygotować nieco zdrowszą wesję tego smakołyku.

Przepis na zdrowe pączki bez cukru

Tradycyjne pączki, ze względu na swój skład, nie są zdrowe. Są one zwykle wypiekane na białej mące, zawierają dużo cukru i są smażone w głębokim oleju, co zwiększa ich kaloryczność i zawartość tłuszczów.

Możemy jednak przygotować zdrową wersję pączków, w których biała mąka zostanie zastąpiona pełnoziarnistą. Takie przysmaki nie mają w składzie cukru, co wcale nie oznacza, że nie są słodkie.

Przedstawiamy przepis na zdrowe pączki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i bez cukru:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
  3. W innym naczyniu wymieszaj żółtka, mleko, miód i olej kokosowy.
  4. Wlej mieszankę do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj ubitą pianę i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Odstaw ciasto na 10 minut.
  7. Rozgrzej olej w głębokim rondlu lub frytkownicy do temperatury 180°C.
  8. Zanurz łyżkę w gorącym oleju i nabierz porcję ciasta, formując kulki.
  9. Wrzuć pączki do oleju i smaż z każdej strony na złoty kolor.
  10. Wyjmij pączki z oleju i odcedź na ręczniku papierowym.

Zdrowe pączki gotowe! Możesz polać je miodem, posypać cynamonem lub polać sokiem z cytryny. Smacznego!

Zobacz też: Przepis na pyszne pączki

Na czasie

Brak danych.