Przepis na pyszne uszka z farszem
Uszka w barszczu to must have każdej Wigilii. Smakują prawdziwą tradycją, a ich przygotowanie jest niezwykle proste i łatwe.

Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 320 g
- 170 ml gorącej wody – około 2/3 szklanki
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
Składniki na farsz
- 60 g suszonych grzybów – np. borowiki i podgrzybki
- 1 średnia lub duża cebula – do 300 g
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 żółtko jajka
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Zobacz też: Przepis na przepyszne pierogi z jagodami
Świąteczne uszka krok po kroku
- Wsyp do miski 320 gramów mąki. Dodaj do niej 1/3 płaskiej łyżeczki soli i 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Wlej 170 ml wody – powinna być gorąca. Ciasto wyrób ręcznie.
- Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30-60 minut.
- Suszone grzyby umieść w naczyniu i zlej 2 szklankami zimnej wody. Przykryj miskę i odstaw na 1 godzinę lub więcej. Grzyby powinny zmięknąć.
- Przełóż grzyby do małego garnka i zagotuj. Grzyby powinny się gotować przez 20 minut pod przykrywką.
- Pokrój grzyby w cienkie paseczki, a później posiekaj drobno.
- Obierz dużą cebulę i poszatkuj ją drobno. Podsmaż ją na oleju przez 10 minut.
- Dodaj posiekane grzyby do cebuli i smaż przez 5 minut. Dodaj również 1/4 płaskiej łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
- Zawartość patleni przełóż do miski. Gdy się wystudzi dodaj do farszu surowe żółtko jaja i płaską łyżke bułki tartej. Całość wymieszaj.
- Wysyp trochę mąki na stolnicę. Uwałkuj ciasto na cieńko. Wytnij z niego malutkie kółka lub kwadraty.
- Na środek każdego wyciętego kształtu wyłóż łyżeczkę farszu. Całość zawiń w uszko.
- Zagotuj wodę i ją posól. Gotuj uszka, gdy wypłyną na powierzchnię wody, odczekaj 2 minuty i je wyciągnij. Gotowe uszka odsącz z nadmiaru wody.
Zobacz też: Przepis na miękkie świąteczne pierniki