Prawdziwie toskańska sałatka. Poznaj przepis na Panzanellę - Piekniejsze.pl

Prawdziwie toskańska sałatka. Poznaj przepis na Panzanellę

Przepis na toskańską sałatkę.

Przed nami majówka, a także sezon grillowy. Warto więc pomyśleć nad oryginalnymi sałatkami, które urozmaicą wiosenny stół. Dziś przychodzimy z przepisem na toskańską sałatkę Panzanellę. 

Zobacz też: Przepis na makaron buraczany z kozim serem i orzechami

Przepis na Panzanellę

Składniki 

  • bagietka – kilka kromek 
  • pomidory pokrojone w kostkę – 4 szt 
  • pokrojony w kostkę ogórek – 1 szt 
  • czerwona cebula posiekana w cienkie plasterki – 1 szt 
  • posiekana świeża bazylia – garść
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki 
  • ocet winny lub balsamiczny – 2 łyżki 
  • sól i pieprz do smaku – szczypta

Przygotowanie

Pokrój bagietkę. Podpiecz ją lub zgrilluj. W dużym misce wymieszaj bagietkę, pomidory, ogórek, cebulę i posiekaną bazylię.

W innym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz, tworząc dressing. Polej na składniki w misce i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj całość listkami świeżej bazylii.

Buon appetito!

Zobacz też: Pomysł na pyszną kolację! Smażona mozzarella z pomidorami i pesto