Prawdziwie toskańska sałatka. Poznaj przepis na Panzanellę
Przepis na toskańską sałatkę.

Przed nami majówka, a także sezon grillowy. Warto więc pomyśleć nad oryginalnymi sałatkami, które urozmaicą wiosenny stół. Dziś przychodzimy z przepisem na toskańską sałatkę Panzanellę.
Zobacz też: Przepis na makaron buraczany z kozim serem i orzechami
Przepis na Panzanellę
Składniki
- bagietka – kilka kromek
- pomidory pokrojone w kostkę – 4 szt
- pokrojony w kostkę ogórek – 1 szt
- czerwona cebula posiekana w cienkie plasterki – 1 szt
- posiekana świeża bazylia – garść
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- ocet winny lub balsamiczny – 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku – szczypta
Przygotowanie
Pokrój bagietkę. Podpiecz ją lub zgrilluj. W dużym misce wymieszaj bagietkę, pomidory, ogórek, cebulę i posiekaną bazylię.
W innym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz, tworząc dressing. Polej na składniki w misce i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj całość listkami świeżej bazylii.
Buon appetito!
Zobacz też: Pomysł na pyszną kolację! Smażona mozzarella z pomidorami i pesto