Przepis na pierniczkowe latte

Rozpoczął się grudzień, a to oznacza, że coraz bliżej są Święta Bożego Narodzenia. To idealny okres, aby przygotować rozgrzewające pierniczkowe latte i rozkoszować się jego smakiem. Sprawdź, jak je wykonać.
Zobacz też:
Przepis na pierniczkowe latte
Składniki:
- 150 ml mleka,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1/3 łyżeczki cynamony,
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 1/3 łyżeczki kakao,
- miód,
- bita śmietana,
- syrop piernikowy,
- cynamon.
Zobacz też:
Przepis na tosty z pieczarkami
Przygotowanie:
Na samym początku do wysokiej szklanki wsypujemy kawę. Następnie dodajemy do niej cynamon, przyprawę korzenną, gałkę muszkatołową, imbir i kakao. Następnie całość zalewamy odrobiną wrzątku i delikatnie meszamy.
Następnie podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy odrobinę miody. Gdy mleko będzie gorące zalewamy nim kawę. Całość ponownie dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Na sam wierzch wyciskamy bitą śmietanę. Następnie polewamy ją syropem piernikowym i posypujemy cynamonem. Jeśli posiadamy pierniczek, możemy wbić go w bitą śmietanę. Nasze pierniczkowe latte jest gotowe!