Przepis na penne all’arrabbiata

Penne all’arrabbiata to klasyczne danie włoskie, w którym makaron otoczony jest pysznym, kremowym, lekko pikantnym sosem. Jak wykonać przepyszne danie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na penne all’arrabbiata.
Zobacz też:
Przepis na penne all’arrabbiata
Składniki:
- 140 g makaronu penne,
- 250 ml passaty,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 ostra papryczka.
- kilka listków bazylii,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku w osolonej wodzie gotujemy makaron penne, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ząbek czosnku obieramy, kroimy i podsmażamy na rozgrzanej za pomocą oliwy z oliwek patelni.
Zobacz też:
Ostrą papryczkę kroimy na pół, usuwamy pestki, a następnie kroimy w kosteczkę. Dodajemy ją do czosnku i ponownie podsmażamy. Po chwili dodajemy passate pomidorową, a całość doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz też:
Po 5 minutach gotowania dodajemy nasz makaron penne i gotujemy kolejną minutę. Makaron z sosem przekładamy na talerze, ozdabiamy liśćmi bazylii oraz parmezanem. Smacznego!