Przepis na lody o smaku adwokatu

Przepis na lody o smaku adwokatu
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki (min. 30% tłuszczu),
- 200 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 100 g cukru,
- 125 ml likieru adwokat.
Zobacz też:
Przepis na risotto z krewetkami
Przygotowanie:
W rondelku gotujemy mleko ze śmietanką. Nie pozwól, aby mieszanina zaczęła wrzeć – powinna być tylko gorąca. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, cienkim strumieniem, wlewamy gorące mleko do ubitych żółtek, cały czas mieszając.
Zobacz też:
Tak przygotowaną mieszaninę wlewamy z powrotem do rondelka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Nie pozwalamy jej wrzeć. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy likier adwokat. Dokładnie wszystko mieszamy.
Zobacz też:
Przepis na najlepsze guacamole
Pozostawiamy masę do ostygnięcia, a następnie wstawiamy ją do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aby się schłodziła. Gdy masa jest dobrze schłodzona, przekładamy ją do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją urządzenia.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku porzeczkowym
Jeśli nie posiadamy maszyny do lodów, możemy wlać masę do pojemnika i wstawić do zamrażarki, mieszając co 30-60 minut, aby zapobiec powstawaniu dużych kryształów lodu. Gdy lody uzyskają pożądaną konsystencję, możemy je podawać od razu.