Przepis na letni placek z truskawkami
Latem, gdy owoce są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste, pieczenie ciast z ich dodatkiem to prawdziwa przyjemność! Dziś przychodzimy z przepisem na obłędny placek z truskawkami!
Zobacz też: Malinowe fit ciasto
Placek z truskawkami
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie
- 500 g truskawek (pokrojone na ćwiartki)
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Sok z połowy cytryny
- Skórka starta z jednej cytryny (opcjonalnie)
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę i cukier puder. Dodaj masło i wyrób palcami. Dodaj żółtko oraz zimną wodę. Zagnieć ciasto. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt suche, dodaj więcej wody. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na około 30 minut.
W dużej misce połącz truskawki z cukrem, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i skórką cytrynową (opcjonalnie).
W osobnym naczyniu połącz mąkę z cukrem. Dodaj masło i wyrób palcami, by utworzyć kruszonkę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W międzyczasie schłodzone ciasto rozwałkuj na okrąg. Przenieś ciasto do foremki na tartę. Dociśnij do brzegu. Na ciasto przełóż przygotowane nadzienie z truskawkami. Posyp kruszonką.
Piecz przez około 40 minut.
Po wyciągnięciu placka z piekarnika odstaw do ostygnięcia. Następnie podawaj!
Smacznego!
Zobacz też: Lemon Brownie. Prosty przepis na obłędny cytrynowy deser!