Przepis na lasagne

Lasagne to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa, która uznawana jest za tradycyjne włoskie danie. Jej smak potrafi zachwycić wiele podniebień. Jak wykonać ją samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis na przygotowanie lasagne.
Zobacz też:
Przepis na lasagne
Składniki:
- 500 ml sosu bolońskiego Winiary,
- 200 g makaronu lasagne,
- 400 g wołowiny,
- 3 łyżki oleju,
- 150 g mozzarelli,
- pieprz,
- bazylia,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- gałka muszkatołowa,
- sól.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy patelnię za pomocą oliwy lub oleju i na niej smażymy mięso wołowe. Następnie dodajemy do niego sos boloński i całość podsmażamy kolejne 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron lasagne zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy makaron gotuje się w osolonej wodzie, przygotowujemy sos beszamelowy. To rondelka wrzucamy masło, które roztapiamy. Dodajemy mąkę i mieszamy przez minutę. Po tym czasie dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Na koniec, gdy sos się zagotuje, doprawiamy go solą i pieprzem.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na spód wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na to układamy warstwę makaronu, którą pokrywamy mięsem. Na mięso wykładamy ser i sos beszamelowy. Powtarzamy tak długo, aż nie skończą się składniki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy w nim lazanię około 35 minut. Gotowe, smacznego!