Przepis na kuskus z warzywami

Nie masz pomysłu na szybki, prosty i zdrowy obiad? Kasza kuskus z warzywami to idealna opcja! Jak wykonać ją samodzielnie w domu, aby zachwycała smakiem? Sprawdź nasz najlepszy przepis na kaszę kuskus z warzywami!
Zobacz też:
Przepis na kuskus z warzywami
Składniki:
- 2 szklanki kaszki kuskus pszennej,
- 6 marchwi,
- 2-3 pietruszki,
- kawałek dyni,
- 3-4 ziemniaki lub bataty,
- 2 buraki,
- 2 cebule,
- pęczek natki pietruszki,
- 80-100 ml majonezu,
- kilka łyżek oleju.
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny,
- skórka otarta z cytryny,
- 2 – 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka pasty z pomidorów,
- orzeszki do posypania.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę, dynię, ziemniaki, buraki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wykładamy je na blaszkę i polewamy olejem i posypujemy solą. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, na 20 minut.
Jeśli chodzi o kaszę kuskus, przygotowujemy ją dokładnie tak, jak ukazano na opakowaniu. W międzyczasie siekamy jedną cebulę, natkę pietruszki i orzechy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie miseczki i wymieszanie w niej majonezu z kilkoma łyżkami oleju, sokiem z cytryny, otartą skórką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Upieczone warzywa mieszamy w dużej misce wraz z kaszą kuskus, cebulą, natką pietruszki i przygotowanym sosem. Następnie wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami. Gotowe. Życzymy smacznego!