Przepis na ciasto pistacjowe
Uwielbiasz pistacje w każdej postaci? Nic dziwnego! Pistacje są pysznym i zdrowym składnikiem, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Pistacje są źródłem wielu składników odżywczych, w tym białka, błonnika, witamin takich, jak: B6, E, K oraz minerałów takich, jak magnez, fosfor, potas.
Dziś przychodzimy z przepisem na ciasto, w którym główną rolę odgrywają właśnie pistacje! Będzie pysznie i zdrowo!
Zobacz też: Właściwości zdrowotne pistacji
Przepis na ciasto pistacjowe
Składniki
- mąka pszenna – 1 ½ szklanki
- cukier – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- roztopione masło – ½ szklanki
- jajka – 3 szt
- mleko – ½ szklanki
- ekstrakt z pistacji – 1 łyżka
- sól – szczypta
- posiekane pistacje – do dekoracji ciasta
Przygotowanie
Formę na ciasto posmaruj masłem i posyp mąką.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj roztopione masło, jajka, mleko oraz ekstrakt z pistacji. Wymieszaj, aż osiągniesz gładką konsystencję.
Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw ciasto na około 40 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw, by ostygło. Posyp posiekanymi pistacjami.
Smacznego!
Zobacz też: Orzeźwiający deser! Cytrynowe ciasto z pistacjami i miętą