Fit makowiec na święta - Piekniejsze.pl

Fit makowiec na święta

Przepis na dietetycznego makowca! Idealny na święta!

Idą święta, a Ty jesteś na diecie? Poznaj przepis na makowiec w wersji fit! To świetna alternatywa na święta, szczególnie jeśli chcesz zadbać o zdrowie, ale nie rezygnować z tradycyjnych smaków. 

Zobacz też: Świąteczne kokosanki w wersji fit!

Fit makowiec na święta

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego

Masa makowa

  • 300 g suchego maku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Kilka kropli aromatu migdałowego
  • 100 ml mleka (roślinnego lub zwykłego)

Przygotowanie

Zalej wrzątkiem mak i gotuj go na małym ogniu przez około 15-20 minut. Odcedź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia lub za pomocą blendera. 

Połącz mak z mlekiem, miodem, rodzynkami, orzechami, aromatem migdałowym i skórką pomarańczową. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.

Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je w masę makową.

W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jogurt, jajko, miód i roztopione masło klarowane. Wyrób elastyczne ciasto, a następnie rozwałkuj je na cienki prostokąt.

Rozsmaruj masę makową na cieście, pozostawiając około 1-2 cm marginesu. Zwiń ciasto w roladę, dokładnie zlepiając brzegi.

Przełóż makowiec na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40 minut. 

Gdy wierzch makowca będzie złocisty, wyjmij go do ostygnięcia, a następnie polej go lukrem przygotowanym z ksylitolu. 

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na fit ciasto krówkowe

Na czasie

Brak danych.