Placek z morelami
Przepis na przepyszny placek z morelami
Morele dostępne są w lipcu i sierpniu, dlatego warto wykorzystać te przepyszne owoce sezonowe, przygotowując rozmaite desery.
Z tej okazji przychodzimy z prostym przepisem na przepyszny placek, który wykonasz z łatwością – nawet jeśli nie posiadasz większych zdolności kulinarnych!
Zobacz też: Morele – właściwości zdrowotne
Placek z morelami
Składniki
- masło niesolone – 200g
- żółtko – 4 szt
- cukier – 200g
- mąka – 200g
- białka – 4 szt
- morele bez pestek – 10 szt
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 °C. Rozpuść masło i wymieszaj je żółtkami i cukrem. Ubij na puszystą masę i dodaj mąkę. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj odrobinę soli. Połącz wszystko z masą.
Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia posmarowaną masłem. Na górę ciasta połóż połówki moreli i piecz przez około 40 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Letni deser: Owoce zapiekane z brązowym cukrem i rumem