Obłędny obiad! Polędwiczki wieprzowe z figami

Szukasz pomysłu na prosty w wykonaniu, lecz wykwintny obiad? Przychodzimy z przepisem na obłędne polędwiczki wieprzowe z figami! Danie to łączy delikatność mięsa wieprzowego z naturalną słodyczą fig.
Zobacz też: Figi pieczone z miodem i cynamonem. Są obłędne!
Polędwiczki wieprzowe z figami
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 6 świeżych fig
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wina
- 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeży tymianek
Przygotowanie
Oczyść polędwiczki z błon i nadmiaru tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i obsmaż polędwiczki na złoty kolor, przez około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełóż mięso na talerz.
Na patelni po mięsie, dodaj jeszcze odrobinę oliwy z oliwek i przesmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a także posiekany czosnek. Smaż przez chwilę na małym ogniu.
Do cebuli i czosnku dodaj wino i gotuj przez kilka minut, az alkohol odparuje. Dodaj bulion, miód, musztardę oraz ocet balsamiczny. Wymieszaj.
Figi pokrój na połówki lub na ćwiartki. Dodaj je do sosu. Gotuj przez około 5 minut.
Dodaj polędwiczki do sosu i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut. Na koniec dodaj 2 łyżki masła i wymieszaj.
Smacznego!
Zobacz też: Pomysł na szybki obiad bez mięsa! Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii