Obłędny obiad! Polędwiczki wieprzowe z figami - Piekniejsze.pl

Obłędny obiad! Polędwiczki wieprzowe z figami

Przepis na polędwiczki wieprzowe z figami.

Szukasz pomysłu na prosty w wykonaniu, lecz wykwintny obiad? Przychodzimy z przepisem na obłędne polędwiczki wieprzowe z figami! Danie to łączy delikatność mięsa wieprzowego z naturalną słodyczą fig. 

Zobacz też: Figi pieczone z miodem i cynamonem. Są obłędne!

Polędwiczki wieprzowe z figami

Składniki 

  • 2 polędwiczki wieprzowe 
  • 6 świeżych fig 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina 
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży tymianek 

Przygotowanie

Oczyść polędwiczki z błon i nadmiaru tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i obsmaż polędwiczki na złoty kolor, przez około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełóż mięso na talerz. 

Na patelni po mięsie, dodaj jeszcze odrobinę oliwy z oliwek i przesmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a także posiekany czosnek. Smaż przez chwilę na małym ogniu. 

Do cebuli i czosnku dodaj wino i gotuj przez kilka minut, az alkohol odparuje. Dodaj bulion, miód, musztardę oraz ocet balsamiczny. Wymieszaj. 

Figi pokrój na połówki lub na ćwiartki. Dodaj je do sosu. Gotuj przez około 5 minut. 

Dodaj polędwiczki do sosu i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut. Na koniec dodaj 2 łyżki masła i wymieszaj. 

Smacznego!

Zobacz też: Pomysł na szybki obiad bez mięsa! Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii

Na czasie

Brak danych.