Obłędne knedle z cynamonem - Piekniejsze.pl

Obłędne knedle z cynamonem

Przepis na domowe knedle z cynamonem!

Choć do świąt pozostały jeszcze dwa tygodnie, już teraz w wielu polskich domach goszczą potrawy, które wprowadzają nas w magiczną atmosferę tego wyjątkowego czasu.

Dziś przychodzimy z przepisem na jedną z nich. Mowa o knedlach z cynamonem! To doskonały pomysł na słodki obiad lub deser. Są miękkie, pachnące i rozpływają się w ustach!

Zobacz też: Świąteczna kutia z figami i morelami

Obłędne knedle z cynamonem

Składniki (na około 20 knedli)

Na ciasto

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (wystudzonych)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na nadzienie

  • 300 g owoców (np. śliwki, truskawki lub jabłka pokrojone w kostkę)
  • 2–3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na posypkę

  • 100 g bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2–3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć. Dodaj mąkę, jajko i sól. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owoce oprósz cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszaj.

Z ciasta odrywaj kawałki i formuj placuszki. Na środek każdego placuszka połóż kawałek owocu lub małą porcję nadzienia. Zlep brzegi ciasta i uformuj kulkę.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Knedle wrzucaj partiami do wrzącej wody. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Na patelni rozpuść masło. Dodaj bułkę tartą i smaż, mieszając, aż się zarumieni. Dodaj cukier puder i cynamon, wymieszaj.

Ugotowane knedle odcedź i przełóż na talerz. Posyp je przygotowaną posypką z bułki tartej, cynamonu i cukru.

Smacznego!

Zobacz też: Świąteczne kakao z cynamonem, wiórkami czekolady i bitą śmietaną!

Na czasie

Brak danych.