Obłędne knedle z cynamonem

Choć do świąt pozostały jeszcze dwa tygodnie, już teraz w wielu polskich domach goszczą potrawy, które wprowadzają nas w magiczną atmosferę tego wyjątkowego czasu.
Dziś przychodzimy z przepisem na jedną z nich. Mowa o knedlach z cynamonem! To doskonały pomysł na słodki obiad lub deser. Są miękkie, pachnące i rozpływają się w ustach!
Zobacz też: Świąteczna kutia z figami i morelami
Obłędne knedle z cynamonem
Składniki (na około 20 knedli)
Na ciasto
- 500 g ugotowanych ziemniaków (wystudzonych)
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Na nadzienie
- 300 g owoców (np. śliwki, truskawki lub jabłka pokrojone w kostkę)
- 2–3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Na posypkę
- 100 g bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2–3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć. Dodaj mąkę, jajko i sól. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owoce oprósz cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszaj.
Z ciasta odrywaj kawałki i formuj placuszki. Na środek każdego placuszka połóż kawałek owocu lub małą porcję nadzienia. Zlep brzegi ciasta i uformuj kulkę.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Knedle wrzucaj partiami do wrzącej wody. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj bułkę tartą i smaż, mieszając, aż się zarumieni. Dodaj cukier puder i cynamon, wymieszaj.
Ugotowane knedle odcedź i przełóż na talerz. Posyp je przygotowaną posypką z bułki tartej, cynamonu i cukru.
Smacznego!
Zobacz też: Świąteczne kakao z cynamonem, wiórkami czekolady i bitą śmietaną!