Obłędne bazyliowe gnocchi!

Gnocchi to pyszne i puszyste włoskie knedle przyrządzane z ziemniaków i mąki. Cieszą się ogromną popularnością szczególnie na Półwyspie Apenińskim. Jakie je przygotować? Sprawdź przepis!
Zobacz też: <strong>Sukces tkwi w prostocie. Przepis na włoskie cacio a pepe!</strong>
Bazyliowe gnocchi
Składniki
- ziemniaki – 1 kg
- sól morska – 2 łyżki
- świeżo zmielony pieprz – 1 łyżka
- tymianek – 1 łyżka
- rozrobiona w moździerzu świeża pietruszka – garść
- gorgonzola dolce – 100 g
- zielone pesto – 4 łyżki
- mąka pszenna – 100 g
- duże jajko – 1 szt
Przygotowanie
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Umyj ziemniaki (bez obierania!) i wrzuć do wody. Gotuj do miękkości, przez około 45 minut.
Odcedź ziemniaki i pozbądź się skórek. Ugotowane ziemniaki rozetrzyj praska, tak aby powstała gładka masa. Przesiej mąkę, dodaj do niej sól, pieprz, gorgonzolę, tymianek, pesto, pietruszkę, jajko i ziemniaki. Ugniataj dłonią do połączenia się składników.
Pokrój ciasto na kilka kawałków i posyp lekko mąką. Każdy z nich wyroluj na wałek o średnicy dwóch centymetrów. Następnie pokrój wałki na 1,5 cm kawałki.
Powstałe gnocchi gotuj w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, zaczną wypływać na powierzchnię.
Smacznego!
Zobacz też: Pomysł na zimową sałatkę: Zaskocz bliskich nowym smakiem!