Obłędne bazyliowe gnocchi! - Piekniejsze.pl

Obłędne bazyliowe gnocchi!

Przepis na pyszny i szybki obiad.

Gnocchi to pyszne i puszyste włoskie knedle przyrządzane z ziemniaków i mąki. Cieszą się ogromną popularnością szczególnie na Półwyspie Apenińskim.  Jakie je przygotować? Sprawdź przepis!

Zobacz też: <strong>Sukces tkwi w prostocie. Przepis na włoskie cacio a pepe!</strong>

Bazyliowe gnocchi

Składniki 

  • ziemniaki – 1 kg
  • sól morska – 2 łyżki
  • świeżo zmielony pieprz – 1 łyżka
  • tymianek – 1 łyżka
  • rozrobiona w moździerzu świeża pietruszka – garść
  • gorgonzola dolce – 100 g
  • zielone pesto – 4 łyżki
  • mąka pszenna – 100 g
  • duże jajko – 1 szt

Przygotowanie

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Umyj ziemniaki (bez obierania!) i wrzuć do wody. Gotuj do miękkości, przez około 45 minut.

Odcedź ziemniaki i pozbądź się skórek. Ugotowane ziemniaki rozetrzyj praska, tak aby powstała gładka masa. Przesiej mąkę, dodaj do niej sól, pieprz, gorgonzolę, tymianek, pesto, pietruszkę, jajko i ziemniaki. Ugniataj dłonią do połączenia się składników. 

Pokrój ciasto na kilka kawałków i posyp lekko mąką. Każdy z nich wyroluj na wałek o średnicy dwóch centymetrów. Następnie pokrój wałki na 1,5 cm kawałki.

Powstałe gnocchi gotuj w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, zaczną wypływać na powierzchnię. 

Smacznego!

Zobacz też: Pomysł na zimową sałatkę: Zaskocz bliskich nowym smakiem!

Na czasie

Brak danych.