Obłędna przekąska na babski wieczór. Rilletes z kaczki

Babski wieczór to czas relaksu, rozmów i dobrej zabawy. Często towarzyszą mu przekąski, które dodatkowo potrafią podkreślić atmosferę! Na taki wieczór często poszukujemy nowości, chcąc zaskoczyć koleżanki wyszukaną propozycją. Dziś więc przychodzimy z przepisem na rilletes z kaczki na kanapki. Pyszne i delikatne!
Zobacz też: Proste pomysły na przekąski. Idealne do pracy lub szkoły
Rilletes z kaczki na kanapki
Składniki
- pierś z kaczki – 500 g
- kostka rosołowa – 1 szt
- kminek – 1 łyżeczka
- gałązka rozmarynu – 1 szt
- gałązka tymianku – 1 szt
- białe wino – 100 ml
- smalec z kaczki – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
- pieczywo – wedle uznania
- żurawina – 1 słoiczek
Przygotowanie
Przypraw solą, pieprzem oraz kminkiem kaczkę. Piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza, przez 2,5 godziny w żeliwnym naczyniu z pozostałymi ziołami, przyprawami oraz białym winem.
Wyjmij z naczynia kaczkę i oddziel mięso od kości. Następnie przełóż mięso wraz z powstałym sosem do garnka ze smalcem. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu do czasu, aż mięso zacznie się rozpadać.Chwilę przed końcem gotowania dodaj około 250 ml bulionu i zdejmij pokrywkę.
Po ugotowaniu przełóż mięso do szklanych słoików, dodaj do niego smalec z garnka i schłodź w lodówce. Na pokrojone pieczywo nakładaj przygotowane rilletes oraz żurawinę.
Zobacz też: <strong>Pomysł na szybki obiad. Noodle a’la Hailey Bieber</strong>