Najlepszy góralski grzaniec!

Grzaniec to tradycyjny polski napój, przygotowywany szczególnie podczas chłodniejszych miesięcy ze względu na swoje rozgrzewające i aromatyczne właściwości. Do jego przygotowania istnieje wiele rozmaitych przepisów – jednak nic nie zastąpi prawdziwego, góralskiego grzańca! Do jego wykonania potrzebujesz jedynie swojego ulubionego wina i odpowiednich przypraw!
Zobacz też: Trzy pomysły na aromatyczne jesienne herbaty!
Góralski grzaniec
Składniki dla 1 osoby
• wino czerwone (słodkie/półsłodkie lub wytrawne) – ¾ kubka
• pomarańcza – 1 plaster
• cynamon – 1 laska
• cynamon w proszku – ½ łyżeczki
• gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
• suszone goździki – 3–4 sztuki
• świeży imbir – 2 plastry
• miód – do dosłodzenia
Przygotowanie
Do naczynia emaliowanego wlej wino. Podgrzej je na małym ogniu. Dodaj wszystkie przyprawy oraz imbir i pomarańczę. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu kilka minut. Przelej do naczynia.
Na zdrowie!
Zobacz też: Obłędna kawa korzenna z karmelem i bitą śmietaną!