Najlepszy góralski grzaniec! - Piekniejsze.pl

Najlepszy góralski grzaniec!

Przepis na prawdziwy góralski grzaniec.

Grzaniec to tradycyjny polski napój, przygotowywany szczególnie podczas chłodniejszych miesięcy ze względu na swoje rozgrzewające i aromatyczne właściwości. Do jego przygotowania istnieje wiele rozmaitych przepisów – jednak nic nie zastąpi prawdziwego, góralskiego grzańca! Do jego wykonania potrzebujesz jedynie swojego ulubionego wina i odpowiednich przypraw!

Zobacz też: Trzy pomysły na aromatyczne jesienne herbaty!

Góralski grzaniec

Składniki dla 1 osoby

• wino czerwone (słodkie/półsłodkie lub wytrawne) – ¾ kubka

• pomarańcza – 1 plaster

• cynamon – 1 laska

• cynamon w proszku – ½ łyżeczki

• gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki

• suszone goździki – 3–4 sztuki

• świeży imbir – 2 plastry

•  miód – do dosłodzenia

Przygotowanie

Do naczynia emaliowanego wlej wino. Podgrzej je na małym ogniu. Dodaj wszystkie przyprawy oraz imbir i pomarańczę. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu kilka minut. Przelej do naczynia.

Na zdrowie! 

Zobacz też: Obłędna kawa korzenna z karmelem i bitą śmietaną!

Na czasie

Brak danych.