Makaronowe muszelki nadziewane szpinakiem i ricottą - Piekniejsze.pl

Makaronowe muszelki nadziewane szpinakiem i ricottą

Pyszne makaronowe muszelki idealne na każdą okazję!

Szukasz przepisu na bezmięsny obiad lub kolację? Twoje podniebienie pokocha te makaronowe muszelki nadziewane szpinakiem i ricottą!

Zobacz też: Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?

Przepis na makaronowe muszelki z szpinakiem i ricottą!

Składniki

  • makaronowe muszelki – 250 g
  • umyty szpinak – 2 szklanki
  • ser ricotta – 1 opakowanie
  • starty parmezan – ½ szklanki
  • posiekany czosnek – 2 ząbki 
  • jajko -1 szt 
  • suszone oregano – 1 łyżeczka
  • sól – ½ łyżeczki
  • pieprz – ¼ łyżeczki
  • sos pomidorowy (gotowy lub własny)
  • mozzarella – do posypania

Przygotowanie

Ugotuj makaronowe muszelki. Odcedź. W dużym rondlu podsmaż posiekany czosnek na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj posiekany szpinak i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.

W misce wymieszaj szpinak z serem ricotta, startym parmezanem, jajkiem, suszonym oregano, solą i pieprzem. Napełnij ugotowane muszelki tą mieszanką i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 

Polej muszelki sosem pomidorowym.Posyp na wierzchu startym serem mozzarella.

Piecz przez około 20 minut. 

Smacznego!

Zobacz też: Pomysł na szybki obiad – makaron w sosie serowo-śmietanowym

Na czasie

Brak danych.