Makaronowe muszelki nadziewane szpinakiem i ricottą
Szukasz przepisu na bezmięsny obiad lub kolację? Twoje podniebienie pokocha te makaronowe muszelki nadziewane szpinakiem i ricottą!
Zobacz też: Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?
Przepis na makaronowe muszelki z szpinakiem i ricottą!
Składniki
- makaronowe muszelki – 250 g
- umyty szpinak – 2 szklanki
- ser ricotta – 1 opakowanie
- starty parmezan – ½ szklanki
- posiekany czosnek – 2 ząbki
- jajko -1 szt
- suszone oregano – 1 łyżeczka
- sól – ½ łyżeczki
- pieprz – ¼ łyżeczki
- sos pomidorowy (gotowy lub własny)
- mozzarella – do posypania
Przygotowanie
Ugotuj makaronowe muszelki. Odcedź. W dużym rondlu podsmaż posiekany czosnek na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj posiekany szpinak i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
W misce wymieszaj szpinak z serem ricotta, startym parmezanem, jajkiem, suszonym oregano, solą i pieprzem. Napełnij ugotowane muszelki tą mieszanką i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Polej muszelki sosem pomidorowym.Posyp na wierzchu startym serem mozzarella.
Piecz przez około 20 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Pomysł na szybki obiad – makaron w sosie serowo-śmietanowym