Łosoś w ziołowym kremie zapiekany w cieście francuskim
Szukasz inspiracji na nowoczesne dania na świąteczny stół? Przychodzimy z przepisem na łososia w ziołowym kremie zapiekanego w cieście francuskim. Jest obłędny i prosty w wykonaniu!
Zobacz też: Przedświąteczny szał. Jak klimatycznie przystroić kuchnię? 3 TikTokowe triki!
Łosoś w ziołowym kremie zapiekany w cieście francuskim
Składniki (dla 4 osób)
- 2 filety łososia (po ok. 200 g każdy, bez skóry)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
- 1 jajko (do posmarowania)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Krem ziołowy
- 100 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii (opcjonalnie)
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
W miseczce połącz serek śmietankowy, musztardę, czosnek, zioła i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Filety łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw je solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek.
Rozwiń ciasto francuskie i potnij na dwa prostokąty, które będą wystarczająco duże, by zawinąć łososia. Na środku każdego kawałka ciasta rozsmaruj przygotowany krem ziołowy.
Połóż na kremie łososia i delikatnie zwiń ciasto francuskie. Zacznij od boków. Następnie złóż górę i dół, tak by powstał “szczelny pasztecik”.Złącz krawędzie, lekko dociskając.
Przełóż łososia w cieście na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Wierzch ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na świąteczny napar. Idealny na zimowe wieczory