Krem pistacjowy – idealny na kanapki i do deserów - Piekniejsze.pl

Krem pistacjowy – idealny na kanapki i do deserów

Przepis na obłędny krem pistacjowy.

Zrobiłaś gofry lub naleśniki i szukasz obłędnego nadzienia? A może masz ochotę na kanapki ze słodkim akcentem? Przygotuj domowy krem pistacjowy – aksamitny, aromatyczny i pełen orzechowego smaku.

Zobacz też: Fit pasta o smaku Raffaello. Idealna na kanapki i naleśniki!

Domowy krem pistacjowy

Składniki

  • 200 g pistacji (niesolonych, obranych)
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Upraż surowe pistacje na suchej patelni przez kilka minut, aby wydobyć aromat. Następnie zmiksuj je w blenderze na drobny proszek.

W miseczce podgrzej mleko na niskiej mocy palnika. Dodaj masło oraz białą czekoladę. Wymieszaj. 

Do przygotowanej masy dodaj zmielone pistacje, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj i odstaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Zobacz też: Obłędna fit nutella!

Na czasie

Brak danych.