Krem pistacjowy – idealny na kanapki i do deserów
Przepis na obłędny krem pistacjowy.

Zrobiłaś gofry lub naleśniki i szukasz obłędnego nadzienia? A może masz ochotę na kanapki ze słodkim akcentem? Przygotuj domowy krem pistacjowy – aksamitny, aromatyczny i pełen orzechowego smaku.
Zobacz też: Fit pasta o smaku Raffaello. Idealna na kanapki i naleśniki!
Domowy krem pistacjowy
Składniki
- 200 g pistacji (niesolonych, obranych)
- 100 g białej czekolady
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Upraż surowe pistacje na suchej patelni przez kilka minut, aby wydobyć aromat. Następnie zmiksuj je w blenderze na drobny proszek.
W miseczce podgrzej mleko na niskiej mocy palnika. Dodaj masło oraz białą czekoladę. Wymieszaj.
Do przygotowanej masy dodaj zmielone pistacje, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędna fit nutella!